Marihuana
Příspěvky
Konopné máslo - posvátné Ghí
5. 1. 2008
Konopné máslo - posvátné Ghí
Součástí mnoha indických receptů je tzv. ghí neboli přepuštěné máslo. V Indii se vyrábí z másla buvola indického, stejně tak je však možné použít kteréhokoli jiného másla.
Konopné produkty
5. 1. 2008
Konopné produkty
Konopné produkty se získávají ze samičí rostliny Cannabis sativa (konopí setého) nebo Cannabis indica (konopí indického). Psychoaktivní látka se nazývá tetrahydrocannabinol (THC).
Konopí a chuť k jídlu
5. 1. 2008
Konopí a chuť k jídlu
Marihuana podporuje chuť k jídlu. Tento jev byl vypozorován jak při klinických studiích, tak v soukromí. Při kouření trávy honí poživače dost často různé chutě. Je-li však marihuana pojídána, je situace ještě horší. Pokud se tedy chystáte konopí jíst, neponechávejte svůj špajz nikdy poloprázdný.
Také bychom neměli zapomenout, že jídlo může člověka trochu uzemnit. Jste-li zkouřeni až moc a toužíte vrátit se na zem, dobré jídlo, chutná svačinka, či jen lžíce medu rozpuštěná v teplé vodě obyčejně postačí.
Skladování konopí
5. 1. 2008
Skladování konopí
Ztráty účinnosti THC jsou obvykle výsledkem oxidace. Pokud totiž konopí není skladováno ve vzduchotěsném prostředí, je vystaveno působení kyslíku. Téměř nulový je proces oxidace v mrazicím boxu, při pokojové teplotě je oxidace postupná. 10% se může vytratit během několika prvních měsíců. Při vyšších teplotách, např. v tropech, je pokles účinnosti pouze o něco výraznější. Je-li však konopí skladováno při ještě vyšších teplotách, řekněme 65°C a více, během stejné doby můžeme očekávat mnohem podstatnější změny v jeho síle.
Teploty, při nichž se konopí vaří, oxidační proces urychlují. Délka těchto úprav je však většinou příliš krátká, než aby došlo k nějakým znatelnějším ztrátám.
Účinky vaření na konopí
5. 1. 2008
Účinky vaření na konopí
Za normálních okolností nestojí ztráta účinnosti způsobená vařením za zmínku, neboť ve většině případů by teploty, které by mohly spálit či zničit aktivní látky, stejně rychle znehodnotily i samotný pokrm.
Trávení konopí
5. 1. 2008
Trávení konopí
Existuje několik způsobů, jak strávit konopí s proměnlivou mírou účinků. Nejjednodušší, ač ne právě chuťově nejvábnější, je požvýkat a polknout 5 až 20 gramů marihuany, 1/2 až 2 gramy hašiše, nebo 1/10 až 1/2 gramu haš oleje.
Rozpustnost konopí
5. 1. 2008
Rozpustnost konopí
THC, aktivní substance nacházející se v trávě a hašiši, není rozpustná ve vodě; rozpustná je v olejích, tucích a alkoholu. Je proto nesmysl dělat si např. marihuanový čaj.
Využití v medicíně
5. 1. 2008
Využití v medicíně
Uvažuje se o terapeutickém využití kanabinoidů jako antiemetik (léky proti zvracení). Byly vyvinuty látky bez euforizujících a halucinogenních účinků dronabinol a nabilon. Dronabinol (firemní název - Marinol) zvyšuje apetit a lze očekávat i antiemetický účinek. Další možné indikace kanabinoidů jsou glaukom – ke snížení nitroočního tlaku, k úlevě od bolesti u onkologických pacientů, v terminálním stádiu AIDS nebo při roztroušené skleróze.
Uvažuje se i o využití konopí při léčbě depresí. Zatím není moc objektivních studií, jelikož marihuana je silně zpolitizovaná a lidé jsou často rozděleni na příznivce, kteří žádná rizika nevidí (nechtějí vidět) a odpůrce, kteří jsou silně proti kouření marihuany a neuznávají jiný názor.